A lakástakarítás egy nagyon kényes és összetett folyamat, aminek különböző fázisai lehetnek. Megkülönböztetjük a napi, heti és nagytakarítást, amikbe különböző feladatok tartoznak. Ezek általában fedik, vagy kiegészítik egymást. Most pedig nézzük a különböző, lakástakarításnál használt folyamatokat:

A napi takarítás magában foglalja a konyha és a fürdőszoba takarítását. A figyelem fókusza főként a szemeteszsákok cseréjére, a portalanításra és a porszívózásra terjed. Ezen kívül az irodaházak, családi házak napi tisztán tartását a konyhai berendezések és a fürdőszoba vegyszeres tisztításával, és a padlózat teljes felmosásával szoktuk befejezni. Természetesen a főbb opciók mellett lehetőség van igény szerint további munkafolyamatokat is beiktatni a napi lakástakarításba, mint például a törölközők és konyharuhák mosását, vagy a törölközők vasalását.

A munkálatok elvégzésénél a napi lakástakarításnál a szükséges eszközöket és gépeket a helyi adottságoknak megfelelően válasszuk ki. Külön kendőket alkalmazunk (higiéniai okok miatt) a különböző helyszínek tisztántartására.

A heti lakástakarításba tartoznak a napi takarítással járó folyamatok, tehát a porszívózás, a hidegburkolatok felmosása, a portalanítás, a konyha és a mellékhelységek takarítása, a törölközők és a konyharuhák mosása. A lakások takarításánál heti feladatnak számít, hogy a székek és az asztalok lábait lemossuk, az ablakokat és a párkányokat megtisztítjuk, a pókhálókat eltakarítjuk.

A nagytakarítást a napi takarítás mellé szoktuk javasolni, hiszen a nagytakarítás más munkafolyamatokat tartalmaz, és kiegészíti a napi takarítás fázisait. A nagytakarítás egy minden részletre kiterjedő takarítási módszer, ami esetenként több napon keresztül is tarthat – ez főként a takarítás részletességétől függ.

A nagytakarítás főbb opciói:

–          A nagytakarítás magában foglalja a napi takarítás elemeit, pl. porszívózás, portörlés, szemetes rendben tartását, etc.

–          Kisebb bútorok elmozgatását, a mögötte lévő szennyeződések eltakarítását

–          A székek és asztalok lábának törlése

–          Ablakok külső és belső takarítása

–          Konyha és fürdőszoba csempéinek letakarítása

–          Virágok rendbetétele

–          Polcok törlése és mosása (ha az megengedett)